Yenilenebilir enerji kaynaklarından bir tanesi olan güneş enerjisinin tarla ve arazilerde de kullanımının artmasıyla birlikte devlet, GES yatırımları için destek ve teşvikler vermeye başlamıştır. Hibe desteği veren kurumlardan biri de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır (KOSGEB).
Türk Teknoloji Geliştirme Fonu (TTGV), güneş enerjisi alanında da destek vermektedir.
Temel amacı, enerji verimliliğini arttırmak adına finansal yatırıma dayalı engelleri ortadan kaldırmak olarak belirtilmiş bir destek fonu mevcuttur.
Türk Teknoloji Geliştirme Vakfı, ekosistem ihtiyaçları ve ortak sorunlarını tespit ederek, çözüm aramayı sağlamayı,
ortak fayda üzerinden zenginleşmek için birlikte düşünmeyi ve çalışmayı amaç edinmiştir.
Güneş Enerjİsİ İçİn KOSGEB Desteğİ Başvurusu
GES desteği almak amacıyla KOSGEB'in veritabanına kaydolmak isteyen işletmelerin, E-Devlet KOSGEB başvuru sayfası üzerinden online başvuru yapmaları gerekmektedir.
KOSGEB Yenİlenebİlİr Enerjİ Desteklerİ
KOSGEB, yenilenebilir enerji projeleri içinçeşitli hibe ve destek programları yürütmektedir.
Türkiye’de Sanayide Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi Projesi
Bu proje, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile KOSGEB, TSE, TTGV, UNIDO, UNDP ile iş birliği içerisinde yürütülerek tamamlanmıştır. Projenin amaçları aşağıdaki gibi açıklanabilir:
Faaliyet konusu enerji verimliliği olarak görevlendirilmiş kurumların kapasitelerini arttırmı.
Enerjİ verİmlİlİğİ konusunda farkındalık oluşturma,.
Yenİlenebİlİr enerİJİ konusunda bİlİnç ve bİlgİ düzeyİnİ arttırma
Bu proje sayesinde sanayi sektöründeki işletmelere sağlanacak faydalar ise şöyle özetlenebilir:
Çeşitli enerji tasarruf tedbirleri alması ve enerji verimliliği teknolojileri kullanılması yönünde teşvik sağlamak. Kapasitelerin arttırılmasıyla birlikte etkin enerji kullanımını mümkün kılmak,
Türk sanayisinde amacı enerji verimliliğinin arttırılması olan danışmanlık, eğitim, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını gerçekleştirmek.
KOBİ Enerjİ Verİmlİlİğİ Destek Programı
Bu programın amacı: KOBİ’lerin enerji verimliliği alanındaki durumlarının tespiti yapılarak ihtiyaç ve sorunlarının belirlenmesi, öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve gerekli stratejilerin oluşturulmasıdır.
Bu kapsamda yıllık enerji tüketimi 10-99 TEParalığına olan işletmeler ve 100-500 TEP aralığında olan işletmeler için ayrı ayrı destek tasarımı planlanmıştır.
Yıllık enerji tüketimi 10-99 TEP aralığında olan işletmelerin Enerji Sistemleri Mühendisliği mezunu olanlardan, Etüt Proje Sertifikasına sahip kişilerden ve EVD şirketlerinden Enerji Yöneticisi Sertifikası mevcut olan kişilerden motor etüdü hizmeti almaları ve bu etüt sonucunda önerilmiş olan motor değişim giderleri için aşağıdaki tabloda yer alan üst limitler dahilinde destek verilmesi uygun görülmüştür.
Ton Eşdeğer Petrol Değeri Motor Etüt Giderleri İçin Destek Üst Limiti (TL) Motor Değişim Giderleri İçin Destek Üst Limiti (TL)
10-49 TEP 3.000 120.000
50-99 TEP 5.000 200.000
Destek Oranı %100 %75
Yıllık enerji tüketimi 100-500 TEP aralığında olan işletmelerin EVD şirketlerinin sanayi alanında yetkilendirilmiş olanlarından alacakları enerji etüdü hizmeti ve sonucunda önerilmiş olan uygulama giderlerine aşağıdaki tabloda yer alan üst limitler dahilinde destek verilmesi uygun görülmüştür.
Ton Eşdeğer Petrol Değeri Enerji Etüt Giderleri İçin Destek Üst Limiti (TL) Verimlilik Arttırıcı Giderler İçin
Destek Üst Lİmİtİ (TL)
100-500 TEP 30.000 900.000
Destek Oranı %75 %40
Desteğin her iki tüketim aralığı için aşamalı olarak verilmesi planlanmıştır.
İşletmeler birinci aşamada sırayla:
Elektrik motorları/enerji etüt hizmetini belirlenen tedarikçilerden alacak ve hizmet sağlayıcı tarafından işletmenin almış olduğu etüt hizmeti sonuç raporu KOSGEB’in hazırladığı yazılım altyapısı üzerinde oluşturulup onaylanacaktır.
İşletme, elektrik motorları/enerji etüt hizmetine ait sonuç raporu onaylanması durumunda ödeme talebinde bulunabilecektir.
KOSGEB Uygulama Birimi tarafından belirlenen üst limitler dahilinde elektrik motorları/enerji etüt hizmeti için destek ödemesi yapılacaktır.
İşletmeler ikinci aşamada sırayla:
Elektrik motorları/enerji etüt hizmeti kapsamındaki sonuç raporunda bulunan öneriler dahilinde elektrik motorları değişimi/verimlilik artırıcı giderlerini içeren ödeme talebinde bulunabileceklerdir.
KOSGEB Uygulama Birimi tarafından verimlilik artırıcı/elektrik motorları değişim giderleri tespit edilecektir.
KOSGEB Uygulama Birimi tarafından belirlenen üst limitler dahilinde elektrik motorları değişimi/verimlilik artırıcı giderler için destek ödemesi yapılacaktır.
Başvuru yapıldıktan sonra KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı için bahse konu hizmetlerin program süresi içerisinde alınması gereklidir.
Elektrik Motorları Etüt Hizmeti ve Enerji Etüt Hizmetini Kimler Verebilir?
KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı kapsamında KOBİ Bilgi Sistemi (KBS) üzerinde etüt hizmeti hizmet sağlayıcılarına yetki verilmesi için aşağıdaki tabloda yer alan niteliklere sahip kişiler/işletmeler KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı Etüt Hizmetleri için Başvuru Formu ile Başkanlık birimine başvuru yapmalıdır.
Elektrİk Motorları Etüt Hİzmetİ
Sanayi sektöründe yetkilendirilmiş EVD şirketleri
Etüt Proje Sertifikasına sanayi kategorisinde sahip kişiler
Enerji Sistemleri Mühendisliği mezunu olan kişilerden Enerji Yöneticisi sertifikasına sanayi sınıfında sahip olanlar.
Enerji Etüt Hizmeti
Sanayi sektöründe yetkilendirilmiş EVD şirketleri
İlgili başkanlık birimi başvuruyu inceler. Sonucunda uygun bulunan başvuru sahipleri KOBİ EVD Programı Etüt Hizmetlerine ait Hizmet Sağlayıcı veri tabanına KBS üzerinden kaydedilir.
Enerji Etüt Hizmeti Sonuç Raporunu veya Elektrik Motorları Etüt Hizmeti Sonuç Raporunu veritabanında yer alan hizmet sağlayıcıları KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden oluştururlar.
(*) Elektrik motorları etüt hizmeti başlama tarihi öncesindeki on iki ay içinde Elektrik Motorları Etüt Hizmeti Desteği kapsamında enerji tüketimi 10 TEP’ten 50 TEP’e kadar olan işletmelerde beşbin (5.000) TL, 50 TEP’ten 100 TEP’e kadar olan işletmelerde onbin (10.000) TL’dir.